Blog Detail

 • student_using_PC_939.jpg

  5 Perkara yang Anda Perlukan untuk "Internship" Anda

  Sama ada anda seorang graduan baharu atau masih berusaha untuk mendapatkan ijazah anda, latihan amali merupakan peluang yang baik untuk membuka peluang anda. Latihan praktikal ialah pengalaman yang tidak ternilai yang boleh membantu anda mengembangkan kemahiran dalam bidang yang berkaitan, mencipta rangkaian kenalan pekerjaan, berpotensi memperoleh sedikit wang untuk kerja anda dan membina resume anda. Jika anda baru sahaja mendapat peluang latihan pertama anda, anda mungkin cemas dan gugup tertanya-tanya apa yang perlu anda bawa. Untuk membantu anda membuat tanggapan yang baik walaupun menghadapi masalah hari pertama, kami telah menyusun senarai tujuh perkara yang dibawa oleh pelatih paling berjaya untuk bekerja setiap hari.

  1: Dokumen yang Diperlukan

  Tanya dengan majikan jika anda perlu membawa salinan cetak mana-mana dokumen - ia mungkin CV atau kad pengenalan anda. Jika transkrip dan surat rujukan diperlukan, pastikan anda memberi masa yang mencukupi untuk mengumpulkan dokumen ini. Pastikan dokumen tersebut bebas ralat dan betul dari segi tatabahasa.

  2: Perancang/ Buku Nota

  Semasa latihan anda, anda memerlukan tempat yang selamat untuk menyimpan semua nota dan peringatan anda. Mempunyai perancang yang memenuhi keperluan khusus anda adalah penting jika anda ingin kekal teratur dan tepat pada masanya. Cari yang mempunyai spread bulanan dan mingguan. Anda boleh meletakkan peringatan dan acara umum pada halaman bulanan sambil menulis tugasan lain pada halaman mingguan. Sentiasa sediakan buku nota kecil untuk mencatat nota semasa mesyuarat dengan penyelia anda dan untuk menulis sebarang acara atau komitmen yang akan datang.

  3: Pen dan Alat Tulis Lain

  Jika anda bercadang untuk membawa buku nota, pen adalah pasangan yang paling penting. Sentiasa bawa pen tambahan bersama anda untuk sentiasa mengambil nota. Anda juga boleh memilih pen atau pensel pelbagai warna. Kami mengesyorkan agar anda membeli timbunan nota post-it. Ia bagus untuk digunakan untuk menanda dokumen atau membuat senarai tugasan yang boleh anda buang pada penghujung hari.

  4: Botol Air dan Makanan Ringan

  Semasa anda berada di pejabat, anda pasti mahu kekal terhidrat untuk terus mengetahui permainan anda. Daripada menggunakan botol air plastik, pertimbangkan untuk melabur dalam botol yang boleh diguna semula. Ia bagus untuk alam sekitar dan anda akan mempunyai sesuatu yang bergaya untuk mengekalkan H2O anda. Tambahan pula, ia adalah mudah untuk terjebak dalam kerja anda, jadi pastikan anda mempunyai beberapa snek cepat dan mudah yang boleh anda makan semasa dalam perjalanan.

  5: Komputer riba

  Jika anda sedang praktikal untuk peranan yang melibatkan penggunaan peranti seperti komputer riba/tablet, adalah selamat untuk membawa peranti anda sendiri. Jika anda tidak mampu untuk membeli komputer riba baharu, anda mungkin boleh mencari yang terpakai pada harga yang berpatutan. Anda juga boleh menyemak dengan penyelia anda sebelum hari pertama anda bekerja jika syarikat menyediakan komputer riba kepada pelatihnya.

  Apa itu Internship?

  Internship ialah pekerjaan jangka pendek yang membolehkan pekerja, atau pelatih, memperoleh pengalaman pengenalan dalam profesion tertentu. Sebagai pelatih, anda akan bekerja untuk syarikat atau organisasi dan memperoleh pengalaman praktikal dan praktikal yang boleh anda gunakan untuk pekerjaan masa hadapan.

  Latihan praktikal boleh berlangsung dari beberapa minggu hingga setahun atau lebih, boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang tahun, dan mungkin dibayar atau tidak dibayar.

  Apakah yang dilakukan oleh pelatih?

  Tugas dan tanggungjawab seorang pelatih banyak bergantung pada tempat mereka bekerja.

  Biasanya, anda akan menghabiskan latihan amali anda dengan melakukan kerja yang serupa dengan pekerja peringkat permulaan di organisasi. Anda juga boleh melakukan kerja yang berkaitan dengan beberapa pekerjaan untuk mengetahui lebih lanjut tentang laluan kerjaya yang berbeza. Semasa latihan amali anda, anda boleh bekerja dengan pekerja, pelanggan, pelatih lain, sendiri atau gabungan semua ini. Biasanya, anda akan mempunyai penyelia yang akan bertindak sebagai bos anda, menugaskan anda bekerja, dan memastikan anda berasa selesa semasa latihan praktikal anda.

  Faedah Internship

  Latihan praktikal boleh menjadi pengalaman yang sangat bermanfaat untuk pelajar-pelajar kolej, politeknik atau universiti. Anda akan memperoleh pengalaman kerja dunia sebenar yang meningkatkan keyakinan anda dan membantu anda membuat pilihan yang lebih termaklum tentang jurusan kolej anda dan kerjaya masa depan.

  Terdapat pelbagai sebab untuk mengikuti latihan amali diperingkat pembelajaran.

  1. Mendapat pengalaman dan kemahiran
  Salah satu faedah paling penting melakukan latihan praktikal ialah anda akan memperoleh kemahiran dan pengalaman yang boleh anda gunakan untuk pekerjaan dan kelas masa hadapan. Melengkapkan latihan amali yang berkaitan dengan pekerjaan yang anda mungkin ingin miliki akan membantu anda mendapatkan pengalaman kerja yang berkaitan dan peluang yang lebih baik untuk mendapatkan pekerjaan sepenuh masa dalam bidang itu pada masa hadapan.

  2. Belajar tentang kerjaya yang berbeza
  Melakukan latihan praktikal ialah cara yang bagus dan berisiko rendah untuk belajar tentang pekerjaan yang berbeza kerana ia memberikan pengalaman langsung dan peluang untuk memerhatikan banyak aspek kerjaya. Adalah lebih baik untuk mengetahui sama ada anda mahukan pekerjaan tertentu semasa latihan amali bekerja daripada menunggu sehingga anda tamat kolej dan mula bekerja untuk mengetahui bahawa pekerjaan yang anda habiskan selama empat tahun dan beribu-ribu ringgit untuk persediaan bukanlah sesuai untuk anda.

  3. Kuatkan resume dan permohonan kerja anda
  Latihan praktikal adalah pengalaman hebat untuk disertakan dalam permohonan kerja. Melengkapkan latihan amali, terutamanya sebagai pelajar institusi pengajian, menunjukkan bahawa anda seorang pekerja keras, bermotivasi, dan berminat untuk mempelajari perkara baharu. Ini semua adalah kualiti yang majikan suka lihat dalam pemohon.

  4. Satu cara yang berpotensi untuk mendapatkan wang
  Jika anda telah mendapat latihan amali berbayar, anda juga mendapat faedah memperoleh gaji, yang saya pasti anda tahu adalah manfaat yang besar dan boleh membantu anda menyimpan wang untuk kolej.

Contact Us
No. 3, Jalan Suria Firus 3, Taman Suria Firus Fasa 3, 34200 Parit Buntar, Perak Darul Ridzuan.